En els darrers anys, la irrupció del New Space o nova economia de l’espai ha suposat una autèntica disrupció en el sector espacial. Aquest àmbit neix gràcies a l’aparició dels nanosatèl·lits, uns satèl·lits petits, de menor cost i temps de desenvolupament més ràpid. És un àmbit amb una forta orientació comercial en la creació de les seves solucions i serveis.
Aquest canvi de paradigma està promovent la democratització del sector de l’espai, on ara hi tenen cabuda pimes i startups, i on governs com el de Catalunya poden tenir molt bon posicionament, creant una oportunitat global per a múltiples models de negoci a tota la cadena de valor i promocionant un gran retorn de les inversions realitzades en aquest àmbit.
La Cambra de Comerç de Barcelona va iniciar una aposta ferma per l’economia d’alt valor afegit, incloent-hi la descripció del sector espacial en la seva Estratègia Catalunya 30/40 com un sector tecnològic innovador en ple desenvolupament, que permetrà l’impuls d’altres sectors com les telecomunicacions, la mobilitat, la vigilància del medi ambient i la protecció civil.
En aquest context, la Cambra de Comerç de Barcelona va organitzar el passat febrer de 2020 la primera jornada de la New Space Economy, amb més de 200 reputats emprenedors/es, empreses, organitzacions i institucions catalanes per debatre sobre les tendències i les noves formes de crear i gestionar negocis en aquest sector. En aquella primera trobada, es va mostrar el compromís de l’Administració, del sector acadèmic i de recerca i del sector empresarial d’impulsar aquesta nova economia de l’espai.
Pocs mesos després, l’octubre del 2020, el Govern de Catalunya va aprovar l’Estratègia NewSpace de Catalunya, que compta amb l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), la Fundació i2CAT i l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) com a entitats promotores. L’objectiu és crear un pol d’innovació del sector del NewSpace a Catalunya que afavoreixi el creixement econòmic del país i la millora de la vida de les persones gràcies a les solucions que se’n deriven.
L’Estratègia desplega un programa d’actuacions específiques per enfortir l’ecosistema del New Space català i liderar la generació de coneixement, l’aplicació social i empresarial i la creació de noves solucions basades en dades satel·litàries i en l’ús de noves tecnologies digitals. Aquestes actuacions es despleguen entorn a 6 eixos:
- Ecosistema
- Recerca i innovació
- Talent i societat
- Infraestructura i dades
- Adopció de serveis
- Marc normatiu
El 2021 es va revalidar la jornada New Space Economy, en aquesta ocasió organitzada conjuntament per la Cambra de Comerç de Barcelona i la Generalitat de Catalunya. La jornada es va centrar a destacar les oportunitats de negoci que genera el sector espacial a partir de la implicació dels actors locals.
El 2022, la jornada fa un salt endavant i se celebra en format congrés de 2 dies, sota el nom de New Space Economy Congress i amb ponents internacionals i intersectorials. L’objectiu és crear i desenvolupar un entorn empresarial amb focus en la nova economia de l’espai, que fomenti l’ecosistema local, el networking i la generació d’oportunitats de negoci.
El 2023, el New Space Economy Congress passa a ser 100% internacional, amb una regió europea convidada, Flandes. Aquesta edició s’enfoca al mercat, destaca les nombroses aplicacions que les dades espacials poden proporcionar a altres sectors i emfatitza les últimes tendències i desenvolupaments. Així, el New Space Economy Congress es consolida com una de les cites anuals de referència internacional del sector New Space.
L’edició 2024 del congrés se celebrarà els dies 1 i 2 d’octubre, i té per objectiu consolidar Barcelona com a hub internacional del sector espacial. La internacionalització del congrés facilitarà aportar contactes, visibilitat i negocis a l’ecosistema català del New Space. Es donarà especial visibilitat a les oportunitats de l’espai per al conjunt de la indústria, i al rol de les regions com Catalunya.
La New Space Economy es caracteritza per l’aparició de nous actors, com ara empreses privades i startups, que estan alterant la indústria espacial tradicional dominada pel govern.
El sector és impulsat pels avenços tecnològics que redueixen el cost de l’exploració espacial i la fan més accessible per a un ventall més ampli de jugadors.
Això inclou activitats com la fabricació de petits satèl·lits, el llançament de satèl·lits i el desenvolupament d’aplicacions espacials.
S’espera que creï noves oportunitats de negoci, generi creixement econòmic i impulsi la innovació en una varietat d’indústries.
Si estàs interessat en la mobilitat sostenible, el medi ambient, l’agricultura sostenible, la protecció civil, la prevenció de catàstrofes, l’Internet de les Coses, la intel·ligència artificial o les inversions en startups, t’animem a participar en el proper New Space Economy Congress.
Aquest any, l’objectiu de la tercera edició de l’esdeveniment és fer un pas endavant cap en la consolidació del congrés, i organitzar una trobada un congrés de dos dies, amb presència internacional i intersectorial, per així contribuir a posicionar Catalunya com a hub espacial.
Dos dies que convertiran a Barcelona en el centre de la nova economia espacial, que serviran per conèixer i entendre les oportunitats de negoci que proporciona aquest sector en àrees com: la sostenibilitat, els nous sistemes de fabricació, els nous models de negoci, la mobilitat sostenible i les noves oportunitats d’inversió.
Per què no hi pots faltar?
- Comptarem amb destacats ponents internacionals i nacionals.
- Compartirem les darreres tendències i com es poden beneficiar altres àmbits empresarials i tecnologies digitals.
- Parlarem de talent, de creació d’empreses i d’inversions al sector de la New Space.
- S’habilitaran espais per fer networking actiu entre els assistents.
- Podràs conèixer de primera mà membres de la comunitat New Space.